Bejelentés


TársalKodó felsőfok az igazi profiknak


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

Írásbeli, szóbeli és hallásértés

A felsőfokú nyelvvizsgán is feladatlappal indul az írásbeli. 90 perc alatt kell megoldani négy feladatot. Szótárt nem lehet használni.
Felsőfokú gyakorlófeladat

Az első feladat olyan, mint a középfoknál, azaz A,B,C,D, variáció közül kell kiválasztani, hogy melyik illik a szövegbe.
A kis vonalzódat húzod a táblázaton, és ha megtaláltad a szerinted megfelelő megoldást, bejelölöd. Mehetsz szépen, sorban, de ha elakadsz valahol, nem érdemes megállni és filozofálni. Menj tovább, és a végén térj vissza a megmaradt feladatokhoz. Összefüggő szöveg, egy cikk. Mielőtt hozzáfognál, olvasd végig, hogy körülbelül tudd, miről is szól. Nem valószínű, hogy könnyű olvasmány lesz, de a felsőfokú nyelvvizsga profiknak való.
10-15 percet szánj rá. 12 pontot ér.

A következő feladatot is először olvasd végig. Majd, amikor másodszor olvasod, próbáld kitölteni az üres helyeket egy szóval, ami szerinted oda illik. A rövidítések (don`t, you`re, can`t) két szónak számítanak. Ha elakadsz,ne állj meg. Töltsd ki azokat a helyeket, amelyekre biztos tipped van, a többire térj vissza később. Ha megcsináltad a feladatot hagyd úgy, ne írd át a megoldólapra a megoldásokat egyelőre. Majd ha átnézted, akkor véglegesítsd.
Javítani csak akkor szabad, ha meg tudod magyarázni, mit tévesztettél el. Pl egyes számot írtál, pedig lába kettő van az embernek. Ha csak úgy elbizonytalanodtál, ne javíts, mert a jót írod át rosszra.
Erre a feladatra se szánj 10-15 percnél hosszabb időt, mert kifutsz az időből, és a végén még mindent ellenőrizni kell, és véglegesíteni a megoldólapot. 12 pontos a feladat.

A harmadik feladat a legnehezebb. Egy megadott szöveg összefoglalását kell kiegészítened megadott számú szóval. Először elolvasod alaposan az egész szöveget. Ha kell, többször is, mert pontosan tudnod kell,miről szól. Ha már tudod, úgy olvasod a kis szöveget, hogy nem nézed az eredetit. Ugyanis a kis szövegnek kell értelmesnek, pontosnak és helyesnek lennie. Ha elfelejtettél egy adatot, keresd meg az eredeti
szövegben, és újra térj vissza a kis szöveghez. 20 perc és 24 pont.

A negyedik feladat szinte levezetés. A szöveg végén 3-3 variációval befejezett mondatokat találsz. Ezekkel kezd, pontosabban az elsővel. Elolvasod jó alaposan, felfogod, hogy mik a válaszlehetőségek,
és utána addig olvasod a szöveget, amíg ki nem derül, hogy melyik is tulajdonképpen. Utána jöhet a következő kérdés, következő rész a szövegből, és így tovább.
Ha így csinálod, nem fogsz eltévedni a szövegben, és be tudod fejezni 10-15 perc alatt. Fordítva a fiatalságod nem elég rá. :-)))))
12 pont.

Ha úgy csináltad, ahogy mondtam, 65 perc alatt végzel, és bőven marad időd átolvasni és véglegesíteni a megoldólapot. abban a sorrendben olvasd át a feladatokat, ahogy csináltad őket, mert egy kis idő után meglátod a hibákat. Közvetlenül a feladatmegoldás után nem. Csak akkor javíts, ha meg tudod indokolni. Ha csak bizonytalan vagy, győzd le a kísértést, ha kell, ülj a kezedre, de ne javíts.

Ha kész vagy a feladatlappal, illetve letelt a 90 perc, nekiállhatsz az esszé írásának. Erre is 90 perced van. Szótárt használhatsz, és piszkozatot írhatsz, de jobb, ha nem szoksz rá.
A pontokat nézd, azokat követve írj tartalmas esszét. Felejtsd el a sablonokat és a közhelyeket.
Gondold végig a témát, és ne azon keseregj, hogy magyarul sem tudnád. Mindenről van véleményed, én tudom, ne habozz ezt a véleményt a nagyközönség, jelen esetben a javítók tudomására hozni.
Ha a gyakorlófeladatban levő esszét megírtad, elküldheted nekem (csernok@freemail.hu), kijavítom, és megmondom hogy állsz. és persze az
online nyelviskolám
is nyitva áll előtted.

Az írásbeli napján, délután van a hallásértés vizsga. Ugyanaz a felépítése, mint a középfokú hallásértésé, azaz két feladatot kell megoldani, az egyik szöveg meghallgatása után választani kell a,b,c variáció közül, a másik szövegben angol kérdésekre kell angolul válaszolni. Nem gáz egyik sem, de arra készülj fel, hogy gyorsan beszélnek, és lehet, hogy akcentussal. Meg kell értened az angolt, az amerikait, az ausztrált, a kanadait, sőt még a kínait is, ha angolul beszél.
az eredeti oldalamon a hallásértés fejezetben találsz útmutatást, de az interneten rengeteg olyan oldal van, ahol hallgathatsz mindenféle angolt.

A szóbeli vizsga pár nappal az írásbeli/hallásértés után van. Időpontra hívnak, de légy szíves, menj egy kicsit előbb, inkább te várj egy csöppet, mint rád várjanak.
Fél óráig tart a vizsga, ebben 15 perc felkészülési idő van benne.
Ahogy bemész a vizsgaterembe, igazolod a személyazonosságodat, leülsz, kihúzod a szituációt és a közvetítésszövegeket. A szituáció mondjuk ilyen:
Ön külföldre szeretne költözni, és az ottani ismerősével beszél arról, hogy mire is számíthat. Tudni szeretné, hogy milyenek az elhelyezkedés esélyei, mit kell tudnia az országról, ahhoz, hogy ne nagyon érezze idegennek magát, milyen kondíciókkal lehet lakást bérelni, és ismerőse szerint érdemes-e egyáltalán belevágnia.
Két közvetítést húzol, egyet magyarul, egyet angolul.
Mondjuk ilyeneket:Közvetítések

A vizsga első feladata a kérdésekre való válasz. Egy-két bevezető kérdés után kapod a kérdéseket, még mindig az ismert témákból, de például, ha a lakás a téma, nem a saját lakásodról kellene mesélni, hanem esetleg a lakáspiaci helyzetről, vagy a modern lakásépítési trendekről.
És ne felejtsd el, felsőfokú nyelvvizsgán vagy, most kell megmutatnod, hogy igazán tudsz angolul. Semmi határozatlankodás, vagy idegeskedés, esetleg öööööö-zés, sem nagy szünetek, hanem szép kerek mondatok, semmi vacillálás, és a lehető legkevesebb nyelvtani hiba.

A második feladat, hogy a szituációt végigjátszd a vizsgáztatóval. Hogy minél jobban menjen, képzeld magadat teljesen a helyzetbe. És persze minden érvényes ide is, amit az előbb mondtam.

Ha ez is megvolt, jöhetnek a közvetítések. 15 perc felkészülés után, csak a saját jegyzeteidre támaszkodva elmondod a két szöveg tartalmát. Te választod meg, milyen sorrendben. Vicces módon, az angolról magyarra a nehezebb, és tudod, mi? Az, hogy a közvetített szöveg szép magyaros legyen. Erre figyelj a legjobban.
És vége. Ennyi a nyelvvizsga, már csak az eredményt kell várnod.
Ne felejtsd el, felsőfokon csak akkor boldogulsz, ha jól határoztad meg a szintedet.
Olvasd el még egyszer a KER szintkövetelményt a főoldalon, és csak akkor jelentkezz vizsgázni, ha tényleg azon a szinten vagy.
Persze, rám mindig számíthatsz az online nyelviskolámbanIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!